Ultima transhumanță – feedback
Acest ultim draft pe care l-aţi urmărit este o variantă foarte apropiată de cea finală. Am ales să proiectăm acest draft din mai multe motive: unul dintre ele este feedback; acum încă este posibil să mai modificăm ceva. Pentru acest feedback am pregătit o listă cu întrebări, pe care o găsiţi aici: Chestionar feedback Ultima transhumanță
Vă mulţumim!
Ultima transhumanţă / ultimul draft
Documentarul “Ultima transhumanţă” e aproape gata!
Vom proiecta un work-in-progress foarte avansat al filmului “Ultima transhumanţă”:
în București:
– MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană) – 23 octombrie, ora 18.30
– MŢR (Cinematograful Muzeului Național al Ţăranului Român) – 28 octombrie, ora 19:30
– Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1) – 31 octombrie, ora 18
în țară:
– Muzeul Etnografic al Moldovei, Iași – 24 octombrie, ora 17
– Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca – 25 octombrie, ora 18.
– Muzeul de Etnografie Brașov – 22 noiembrie, ora 18
– Muzeul Etnografic din Săcele (județul Brașov) – 23 noiembrie, ora 15.
Documentarul durează 93 de minute.
Dialogurile sunt în 6 limbi; filmul are subtitrare în limba română chiar și pentru momentele vorbite în română – poate fi urmărit și de persoanele cu deficiențe de auz.
Acest ultim draft este o variantă foarte apropiată de cea finală.
Am ales să proiectăm acest draft din mai multe motive: unul dintre ele este feedback-ul vostru; acum încă este posibil să mai modificăm ceva. Pentru acest feedback am pregătit o listă cu întrebări – o veți găsi în sală. Un alt motiv este vizibilitatea transhumanței: pentru o cât mai bună răspândire dorim să trimitem documentarul “Ultima transhumanță” la câteva festivaluri internaționale. Dar, festivalurile mari cer ca versiunea respectivă să nu mai fi fost proiectată niciodată, nicăieri. Ceea ce ar însemna o amânare de aproape un an…
Față de draftul de acum, varianta finală va avea în plus:
– posibile modificări în funcție de feed-back-ul de la proiecții
– mix de sunet al filmului (varianta actuală are mix-ul muzicii și o normalizare de sunet);
– conforming;
– colorizare (varianta actuală are o normalizare de culoare).
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.
Update transhumant
A sosit vremea unui update despre Transhumanță.
În luna iunie am proiectat draftul 2 al filmului în deschiderea festivalului Pelicam. A fost o experiență foarte plăcută, iar feedback-ul primit a fost de mare ajutor.
După Pelicam, a trebuit să mă opresc un pic din drumul transhumant și să reiau proiectul Matache. De curând am lansat www.PlatformaMatache.ro . Este un website al proiectulul documentar despre transformările din zona Matache, proiect la care lucrez din 2011. Pe www.PlatformaMatache.ro puteți vedea fotografii, articole, interviuri, dar și filmul documentar “Matache”.
În luna decembrie reiau lucrul la Transhumanță, iar din ianuarie mă reîntorc în studioul de montaj. Mai avem puțin de lucru la post-producția filmului: la montaj trebuie sa finisăm time-lapse-urile și să simplificăm structura (trebuie “periată” pe alocuri pentru o mai bună coerență). Apoi filmul va intra la sunet: va fi compusă muzica, vor fi adăugate sunetele, va fi inregistrat voice-over-ul final și va “intra” la mixaj. Acum draftul filmului are o coloană sonoră de tip schelet / sugestie.
În paralel vom face finisările la imagine: grafica, conforming și colorizare. Sperăm ca în primăvară Transhumanță să fie gata, iar apoi să plece la drum. La promovare. Filmul va fi trimis la festivalurile de film documentar, iar apoi vom începe proiecțiile pentru public.
În luna decembrie voi trimite pe e-mail fotografiile (wallpaper-urile) digitale… Scuze, multe scuze pentru întârziere! Dacă mai sunt și alte recompense care mi-au “scăpat”, vă rog să îmi spuneți. Vă mulțumesc pentru răbdare și înțelegere!
Noutati transhumante
A venit timpul pentru un nou update transhumant (referitor la campaniile de crowdfunding).
1. Recompense.
In mare parte am trimis recompensele.
Au ramas de trimis:
– wallpaper-urile (fotografie in format digital, cu latura mare de 1.024 px) – vom incepe curand sa le trimitem.
– DVD-urile (ca sa putem face DVD-urile trebuie mai intai sa terminam filmul – detalii la capitolul “Timeline”).
Posibile scapari:
– daca ati contribuit cu 80 lei sau mai mult si nu ati primit albumul “Ultima transhumanta” va rog sa trimiteti (pe dragos@lumpan.ro ) adresa postala si un numar de telefon (pentru curier);
– daca ati contribuit cu 250 lei sau mai mult si nu ati ales ce fotografie / fotografii printate vreti va rog sa scrieti pe dragos@lumpan.ro;
– daca ati contribuit cu 80 lei sau mai mult si nu ati primit albumul “Ultima transhumanta” – dar ati trimis adresa postala si un numar de telefon – atunci trebuie sa vedem ce s-a intamplat: va rog sa-mi spuneti.
2. Timeline
De un an si jumatate lucram la editarea Transhumantei. Adica am depasit (inca o data) timpul de montaj pe care il aproximasem. Dar, am facut pasi mari inainte 🙂
Am terminat drafturile 1 & 2. Si, in curand vom termina draftul 3.
Sunt foarte multe motive pentru care am depasit termenele care acum an si jumatate pareau realiste. In afara de faptul ca este foarte mult material au aparut multe intarzieri punctuale. Mai jos descriu una singura – pentru ca la ea lucrez acum: in film am folosit pe langa materialele filmate clasic si multe time-lapse-uri. Pana acum am lucrat in drafturile filmului cu drafturi de timelapse-uri. Adica au fost “asamblate” cvasi-mecanic. Acum cand am hotarat in foarte mare parte ce materiale (si ce timelapse-uri) vom folosi in varianta finala am reluat asambarea timelapse-urilor. De data asta foarte “manual”: am reluat fiecare timelapse, am prelucrat fotografiile, am ajustat parametrii de asamblare.. Ceea ce dureaza mult mai mult decat ne-am inchipuit; pana acum am refacut peste 200 de timelapse-uri. Si mai avem cateva. Dar, la intarziere avem si “reversul medaliei”: acum aceste timelapse-uri arata foarte bine!
O alta explicatie pentru intarzierile care apar la editarea (montarea) filmelor documentare vine de la un editor american cu foarte multa experienta: in articolul https://dokweb.net/articles/detail/318/joe-bini-documentary-filmmaking-through-the-eyes-of-an-editor Joe Bini (American film editor who has worked with Werner Herzog on numerous documentaries …) spune printre altele: “The principal difference is that it is much more difficult to edit a documentary, it takes more time, requires more effort. With a narrative film, you start with the script. In a documentary, it might be three months before you have something like a script: the first idea of what the story actually is.”
Timeline-ul arata astfel:
– anul acesta filmul Ultima Transhumanta va fi gata;
– Ultima Transhumanta va pleca la drum: mai intai la festivaluri de film;
– apoi va urma proiectia pentru cei care au contribuit la campaniile de crowdfunding pe crestemidei.ro & indiegogo.com si difuzarea;
– dupa toate acestea urmeaza DVD-urile & link-urile private.
3. Pe draftul 2 il vom proiecta la Pelicam.
Acesta este un work in progress al filmului; este o ciorna.
Dar, am ales sa il proiectam pentru ca Pelicam este un festival de film despre mediu și oameni, pentru ca feedback-urile de acum pot fi foarte utile si pentru ca organizatorii Pelicamului s-au indragostit de Transhumanta si au invitat-o foarte frumos la ei 🙂
Draftul 2 al Transhumantei va fi proiectat in deschiderea festivalului Pelicam: vineri 9 iunie la ora 20: http://www.pelicam.ro/stiri/cel-mai-bogat-an-in-filme-romanest-la-pelicam
http://www.pelicam.ro/filme/out-of-competition-filme/transhumanta-2
Programul festivalului: http://www.pelicam.ro/programul-pelicam-2017